Din færden er din

 

Følsomme informationer

Lokalisering af mennesker stiller store krav til datasikkerheden. Du skal kunne være sikker på, at dine data er dine. Otiom opfylder derfor alle krav og regler til GDPR (databeskyttelse).

Otiom gemmer kun de seneste fem steder, man har været. Hvis der opstår et nødstilfælde, hjælper Otiom de udvalgte omsorgspersoner med at finde ud af, hvor personen med demens er på vej hen.

Læs mere om vores tryghedsniveauer

 

 

Det er kun omsorgspersonerne, der har adgang til de sidste fem lokationer, og kun når Otiom er gået i alarm.

Hvis du vil vide mere om hvordan vi behandler dine data, kan du læse vores privatlivspolitik.

 

Lovgivning om sporingssystemer til personer med demens

Otiom har taget højde for de juridiske, faglige, etiske og menneskelige forhold, som spiller en rolle, når der bruges sporingsprodukter til personer med demens. Derfor registrerer Otiom kun din færden, når det er nødvendigt. Der er ikke tale om konstant overvågning.

Ønsker I at benytte Otiom privat, er der ingen regler, I skal tage højde for. I kan selv tage beslutningen om at købe og benytte en sporingsløsning.

I 2010 blev lovgivningen ændret, så det nu også er muligt for eksempelvis plejepersonale at benytte sporingsenheder til demensramte, der forlader hjemmet og kan være til fare for sig selv.

Loven blev ændret, fordi sporingssystemer giver personer med demens tryghed, når de bevæger sig i og uden for hjemmet. Samtidig behøver plejepersonale og pårørende heller ikke bekymrer sig om den demensramtes sikkerhed.

Herunder kan du læse, hvad Serviceloven siger om alarmer og pejlesystemer:

Alarmer og pejlesystemer (gps) (servicelovens § 125, stk. 1 og stk. 2)

Hvis en person med demens forlader sin bolig, og der derfor er risiko for at vedkommende kommer til skade, kan plejepersonalet beslutte at bruge en personlig alarm eller et pejlesystem (gps) til personen med demens. Sporingsenheden indgår som en del af den daglige omsorg og pleje, hvis personen ikke selv kan give samtykke og heller ikke protesterer. I sådan en situation er der ikke tale om magtanvendelse, og tiltaget skal derfor hverken registreres eller indberettes.

Hvis personen med demens ikke vil bruge alarmen eller pejlesystemet, kan plejepersonalet bede kommunen om tilladelse til at bruge en personlig alarm eller pejlesystem. Personalet skal dog kunne bevise, at personen med demens forlader boligen og ikke kan passe på sig selv. Derudover skal personalet have haft afprøvet forskellige tiltag for at undgå, at den demente forlader boligen, før de må bruge alarm- og pejlesystemer.

Kommunens tilladelse til brug af alarm- og pejlesystemer til personer med demens, der ikke selv vil give deres tilladelse, kan være tidsubegrænset. Hvis tilladelsen ikke er tidsbegrænset, skal tiltaget løbende vurderes.

Hvis du vil læse mere om lovgivningen i forhold til demens, kan du besøge hjemmesiden: Videnscenter For Demens.