Historien bag

Der er 89.000 personer

… der har en demensdiagnose i Danmark. Halvdelen forsvinder fra deres bolig på et tidspunkt i løbet af deres sygdomsforløb. Nogle bliver væk flere gange.

Det hverken kan eller skal vi leve med.

Otiom er resultatet af Danmarks største offentligt-private innovationssamarbejde. Personer med demens, pårørende, plejepersonale, foreninger, kommuner og universiteter indgik alle i samarbejdet, fordi vi én gang for alle ville finde ud af, hvad der skal til for at forhindre, at personer med demens bliver væk.

En af de oplevelser, der skabte Otiom

En skøn sommerdag sker det, der ikke må ske. Preben forlader plejehjemmet uden den chip, der skal alarmere personalet. Da personalet opdager, at Preben er forsvundet, skynder plejeren Marianne sig ud for at lede efter ham. Preben har sin GPS med, men da plejepersonalet og de frivillige finder ud af, hvordan man søger Prebens GPS-sender, viser det sig, at den er løbet tør for strøm. GPS’en kan derfor ikke hjælpe med at finde Preben.

Alt for ofte oplever pårørende og plejepersonale situationer, der er magen til Prebens: Personer med demens bliver væk, selvom de har en GPS-sender med sig. Derfor blev samarbejdet mellem Ældre Sagen, Aalborg Kommune, Aalborg Universitet, en række personer med demensdiagnoser samt deres pårørende, Brønderslev, Hjørring, Jammerbugt, Mariagerfjord og Thisted Kommuner indledt. Vi ville udvikle næste generation af demenssikring til hjemme- og plejebrug.

Udgangspunktet for udviklingen var, at når så mange personer med demens forsvinder hvert eneste år, må det være fordi, de nuværende hjælpemidler og teknologier ikke er gode nok. Vores håb var at skabe en løsning, der ville gøre det muligt for personer som Preben at færdes overalt, uden at han – eller hans pårørende – skal bekymre sig om, at han bliver væk. Med andre ord: Mere frihed og mindre frygt og afmagt.

Otiom kommer til verden

Desværre blev det hurtigt tydeligt, at ingen af de eksisterende teknologier kunne løse problemet.

Det krævede flere års arbejde og investeringer fra både private investorer og offentlige instanser, før den rigtige teknologi blev fundet og løsningen skabt.

Otiom er resultatet af samarbejde, research og teknologiske fremskridt. Otiom er udviklet af den danske virksomhed ACUBIT, der blev inviteret med i samarbejdet. Otiom indeholder den nye Internet of Things-teknologi (IoT). Teknologien er langt mere energieffektiv end tidligere lokaliseringssystemer, mere driftssikker og den virker både udenfor og indendørs.

Efter råd fra pårørende og specialister i samarbejdet, har Otiom-brikken ingen knapper. Efter råd fra pårørende og specialister i samarbejdet, har Otiom-brikken ingen knapper. Personer med demens og deres pårørende risikerer derfor ikke at deaktivere Otiom-brikken.

Udviklet og produceret i Danmark

Otiom adskiller sig fra alle andre løsninger på markedet, og det er der flere grunde til. En grund er, at målet ikke bare er at finde personer med demens, som ér blevet væk, men fordi Otiom aktivt forhindrer problemet: Nemlig at de bliver væk. En anden er, at Otiom er et af de første produkter, der benytter den nye NB-IoT teknologi.

Sidst, men ikke mindst, er Otiom udviklet helt fra bunden i Danmark. Næsten alle producenter af sporingsudstyr køber færdige dele i Kina, som de derefter kombinerer i en app. Idéen bag Otiom er dansk, udviklerne sidder i Danmark, og som den eneste lokaliseringsenhed til personer med demens bliver Otiom også produceret i Danmark.

Derfor har både danske TDC og globale teleselskaber spillet en helt central rolle i at udvikle og implementere den antenneteknologi, som gør Otiom unik.

Hvad siger andre Otiom brugere?