Se ofte stillede spørgsmål og svar her

 

Mest stillede spørgsmål

 

Otiom-startpakken består af én Otiom-sporingsbrik, én Otiom-base, og én trådløs oplader.

Derudover indeholder startpakken en klips og en sikkerhedssnor, som Otiom-brikken kan fastgøres med.

Herunder kan du se de forskelige dele som vores Otiom-startpakke indeholder.

Bestil din Otiom-startpakke her

Otiom går i alarm når den personligt indstillede tryghedszone bliver overskredet. Du kan læse meget mere om de seks tryghedsniveauer her.

I videoen herunder kan du se hvordan en alarmsituation ser ud og hvad der sker i Otiom-appen.

Du kan altid se i Otiom-appen, hvor meget strøm, der er tilbage på din Otiom-brik. I menu her kan du se et batteriikon. Når ikonet er grønt, er batteriet fuldt opladt. Er ikonet gult, skal brikken snart oplades. Når Ikonet er rødt, betyder det, at det nu er tid til at oplade brikken.

Du behøver ikke at holde styr på batteriet selv. Når der 30% strøm tilbage i brikken, modtager du automatisk en SMS, som fortæller dig, at det er tid til at lade op.

Du oplader Otiom med den medfølgende trådløse oplader.

Du sætter strøm til din trådløse oplader ved at tilslutte den til et vægstik fra en oplader til en mobiltelefon, eller ved at tilslutte den til en computer.

Placer Otiom-brikken på midten på opladeren. Hvis din Otiom-brik er syet ind i et stykke tøj, så placer blot tøjet på opladeren, så Otiom-brikken ligger i midten af pladen.

Foran på opladeren er der en lille lampe, som fortæller dig, om brikken er opladt og ligger rigtig.
– Når brikken oplader korrekt, er lyset konstant blåt.
– Når brikken er opladt, skifter lyset til grønt.

Det tager 2-3 timer at oplade Otiom-brikken.

NB: Hvis der ikke er lys i den trådløse oplader, kan det være fordi Otiom-brikken vender eller ligger forkert. Prøv at vend Otiom-brikken om, og sikre dig at brikken ligger i midten af opladeren.

Ja. Otiom er både udviklet til privat og professionelt brug.

Udgangspunktet er at en familie skal kunne benytte løsningen allerede fra et tidligt demensstadie, samtidig med at det skal forhindre at beboere forsvinder fra plejehjem.

Otiom er designet således personen med demens kan have sin kendte brik med sig gennem hele smygedosforløbet. Fra de helt tidelige demens stadier til plejehjem.

Bestil din Otiom-startpakke her

Otiom er udviklet i et stort samarbejde imellem virksomheden Acubit, forskellige kommuner, uddannelsesinstitutioner og Ældre Sagen Aalborg. Det store samarbejde, gjorde det muligt at udvikle et produkt, som opfylder de behov som personer med demens har.

Otiom er testet i samarbejde med fagpersoner, personer med demens og deres pårørende, for at sikre at produktet fungerer for brugerne i hverdagen.

Du kan læse historien bag Otiom her.

Når Otiom går i alarm, modtager alle hjælpere en SMS om at Otiom-brugeren har overskredet sin tryghedszone, samt information om hvad de skal gøre.

Når hjælperne åbner appen, bliver de alle bedt om at tilkendegive, om de kan hjælpe med at finde Otiom-brugeren. Når en hjælper svarer ja, bliver Otiom-brugerens rute vist, og hjælperen har mulighed for at se ruten i Google Maps for den letteste rutevejledning til at finde Otiom-brugeren.

Ja. Det er muligt at tilknytte flere Otiom-brikker til samme bruger. F.eks. kan du både have en liggende i lommen, samt have en brik fast syet ind i et stykke tøj. Med to brikker, mindsker du risikoen for, at personen med demens, forlader hjemmet uden Otiom.

I videoen viser vi dig, hvordan du tilføjer flere brikker til en Otiom-bruger.

Spørgsmål om Otiom

 

Der er 6 forskellige tryghedsniveauer i Otiom-brikken. De 6 niveauer sikrer at både brugeren (personen med demens ) og dig som pårørende eller plejer, kan sikre jer, at det er en tryghedsindstilling, som passer til netop til jeres situation.

Du kan altid ændre en brugers tryghedsniveau.
Ændres niveauet, bliver alle brikker, som er tilknyttet brugeren, indstillet efter niveauet.

Læs mere om Otioms tryghedsniveauer her.

 

Tryghedszonen kan bruges, når du vil sikre dig at brugeren ikke bevæger sig ud for et givent område.

Du kan bruge Tryghedszoner, når du indstiller Otiom-brikkens tryghedsniveau på niveau 3,4 eller 5.

Det kan fx være at Per plejer at gå den samme tur hver dag. Men du ved, at hvis han afviger fra ruten, får han problemer med at finde hjem. Det kunne også være at I bor op af et område hvor det kan være farligt at færdes. Fx tæt på en sø eller en stor vej.

Med tryghedszonen, sikrer I, at du får en alarm, hvis Per er på vej ud til vejen eller afviger fra sin sædvanlige rute.

For at indstille tryghedszonen, skal du starte med at åbne Otiom-appen på din smarttelefon.

Vælg din bruger.
Tryk på Tryghedsniveau.
Vælg niveau 3, 4 eller 5.

 

I videoen her viser vi dig, hvordan du nemt kan ændre tryghedszonen.

Tryk på ’Indstil Tryghedszone’. Du vil nu se kort, med fire røde ikoner. Disse ikoner indikerer at tryghedszonen er det område, der ligget indenfor.

Du kan ændre Tryghedszonen ved at holde din finger nede på et ikon af gangen. Herefter kan du rykke hjørnerne ind. Du kan bruge to fingre til at zoome ind og ud på kortet.

Så kan du f.eks. sætte zonen til at være omkring jeres hus, jeres vej, plejehjem eller lignende.

Når du er tilfreds med din zone, trykker du på ’gem’.

Nu har du valgt et niveau med en tryghedszone.

Du kan altid gå ind og ændre zonen igen.

Når Otiom er ved at løbe tør for strøm, modtager administratoren en SMS, som informerer om, at Otiom skal oplades. Beskeden sendes, når Otiom-brikken har 30% strøm tilbage.

Når du modtager beskeden om lavt batteri, er det altid en god ide at oplade Otiom-brikken snarest. Otiom-brikken har dog stadigvæk strøm til at håndtere en alarm-situation – også når du har modtager batteribeskeden.

Husk altid at oplade Otiom-brikken, efter den har været i alarm.

Otion-brikken har en diameter på 5cm, er 1cm tyk, og vejer 36 gram (ca. det samme som to husnøgler).  Du kan læse mere om Otioms specifikationer her.

Ja. Otiom er vandtæt og kan holde til at blive maskinvasket op til 60 grader.

 

Ja. Otiom kan desinficeres for at overholde de højeste standarder inden for daglig hygiejne, både i private hjem og på offentlige institutioner.

Hjælperlisten er en liste over de personer, som modtager en alarm hvis brugeren, altså person med demens, bevæger sig udenfor tryghedszonen. Alle hjælpere skal have Otiom-appen installeret på deres smarttelefon.

Hvis en alarm går, så modtager alle hjælpere en besked om at brugeren, har forladt sit hjem eller tryghedszone. Otiom-appen beder dem nu tage stilling til, om de kan tage ud, og hjælpe brugeren hjem. Samtidig kan hjælperen se, hvor brugeren befinder sig lige nu, og hvilken retning han eller hun bevæger i. Det kan de se via de fire røde punkter. [Vis]

Hvis ingen på hjælperlisten trykker ja til at hjælpe, bliver Otiom ved med at sende beskeder, – indtil en hjælper tager opgaven.

Opret hjælperliste
Når du skal oprette en hjælperliste, skal du først åben Otiom-app’en på din smart-telefon.

Tryk på den bruger du skal tilføje en hjælper til.

Tryk på hjælperliste. Så ser du en oversigt over de personer, som allerede er tilføjet hjælpere.

For at tilføje en hjælper, skal du trykke på ’Tilføj hjælper’ – og derefter – ’Opret ny hjælper’.

Herefter kan du skrive hjælperens informationer ind.

Når informationerne er indtastet, skal du trykke ’Opret.

Nu kan du se, at vi venter på at hjælperen svarer.

Hjælperen modtager nu en mail, som informerer dem om, at de er inviteret til at være hjælper. De modtager også et personligt log-ind til Otiom-appen. De skal nu blot downloade appen på deres smart-telefon og logge ind. Så er de klar til at hjælpe.

Otiom udsender en alarm til alle på hjælperlisten, så snart det valgte tryghedsniveau overskrides. For eksempel hvis brugeren (personen med demens) været væk hjemmefra for længe eller forlader tryghedszonen.

Alle personer på hjælperlisten modtager en SMS, hvor der står at brugeren har forladt sit hjem og er gået i alarm. De SKAL herefter gå ind og åbne deres Otiom-app og tilkendegive om de kan hjælpe med at finde brugeren.

Hvis alle trykker nej, sender Otiom endnu en SMS til alle hjælpere. Sådan bliver det ved, indtil en hjælper, siger ja til at hjælpe.

Når du har sagt ja til at hjælpe, viser Appen et kort med nogle røde punkter. Punkterne indikere hvilken retning personen er på vej i. Hvis du trykker på ´Vis rute´, åbner din telefon Google Maps, og du får vist den hurtigste vej hen til brugeren.

Husk dog på at nye lokationer bliver ikke opdateret i Google Maps, så når du er ankommet til stedet, er det en god ide at gå ind i Otiom-appen igen.

Når du når frem og er tæt på brugeren, kan du tage tage Otiom-app’en frem.

Du vil nu se en nærhedsføler i toppen af skærmen. Den indikerer om du er på vej tættere på personen eller længere væk.

Nærhedsføleren er især lavet til situationer, hvor der er mange mennesker omkring dig, og du ikke kan se brugeren, selv om du ved at han eller hun er tæt på.

Her skal du være opmærksom på at nærhedsføleren bruger telefonens Bluetooth-forbindelse. Derfor er det vigtigt at du har Bluetooth tændt, hvis du skal søge efter brugeren et sted, hvor der er mange mennesker.

Når brugeren er fundet, skal du huske at slå alarmen fra og trykke Ja.

Ikonet på kortet bliver nu grønt. Og alle hjælpere får besked om at brugeren er i fundet.

Alarmen slås også automatisk fra af sig selv, når brugeren kommer tilbage til hjemmebasen – altså til hjemmet.

Det er altid en god ide at lade brikken op, efter den har været i alarm. 

I videoen her viser vi, hvordan det ser ud i Otiom-app’en når en Otiom-brik går i alarm.

Det kan være nyttigt at flytte hjemmebasen, hvis i f.eks. skal på en weekendtur eller personen, der bærer Otiom, til dagligt flytter.

Det er hjemmebasen, der hjælper med at fortælle, om brugeren (personen med demens) forlader hjemmet.

Det er derfor vigtigt, at I tager hjemmebasen med, hvis I f.eks. skal på weekendtur.

Når I ankommer til det nye sted, skal du placere basen centralt i huset.

Åben herefter din Otiom-app.

Tryk på menu i øverste venstre hjørne.

Tryk på Rediger Otiom-Base. Der kommer nu et kort frem.

Brug to fingre til at du zoome ind og ud.

Tryk på ikonet, så det bliver rødt. Derefter kan du holde din finger nede på ikonet og flytte det til hjemmebasens nye placering.

Tryk gem. Basen er nu flyttet.

Vær opmærksom på også at få flyttet din tryghedszone, hvis du har valgt niveau 3,4 eller 5. 

Hvis I regelmæssigt har brug for at flytte hjemmebasen. F.eks. hvis i ofte tager i sommerhus eller kolonihus, så anbefaler vi, at tilkøbe en ekstra hjemmebase her på hjemmesiden.

I videoen her, kan du se hvordan du flytter hjemmebasen i din app.

Før du går i gang, skal du finde din nye Otiom-brik frem. Du skal også bruge din trådløse oplader.

Tjek på din smart-telefon at Bluetooth er tændt. Du finder normalt Bluetooth under indstillinger i din telefon.

Start med at åbne Otiom-appen på din smart-telefon.
Sæt opladeren til strømmen, og placer brikken midt på opladeren, således at siden med illustrationen peger opad.

Foran på opladeren er der en lille lampe, som fortæller dig, om brikken er opladt og ligger rigtig.

Når brikken ligger korrekt, er lystet konstant blåt.

Hvis lyset blinker, er det fordi, at du har vendt brikken forkert. Så skal du blot vende den om.

Hvis der ikke er lys i den trådløse oplader, er det fordi Otiom-brikken ikke modtager strøm. Hvis det sker, så se efter, om du har placeret den i midten af opladeren. Tjek også at opladeren er korrekt tilsluttet til computeren eller strømstikket.

I app’en trykker du på den bruger, som skal have tilkoblet en ekstra brik.

Tryk på Tilføj Otioms – og – Tilføj Otioms.

App’en begynder at søge efter brikken – Husk der må kun være en brik på opladeren og du skal sidde tæt på den.

Når brikken er fundet, kommer den frem på din skærm, og du kan nu give den et navn.

Brikken er nu tilføjet og du kan se den i din menu.

 

Før du kan tilføje flere brugere (personer med demens), skal du have en ekstra Otiom-brik og Otiom-base.

For at komme i gang, skal du:
1. Finde din Otiom-brik, Otiom-base og Otiom- trådløse oplader frem.
2. Have en smarttelefon klar, hvor otiom-appen er installeret.

Start med at åbne Otiom-app’en. Nederst kan du trykke på tilføj bruger.

Tilføj brugerens navn. Og indsæt evt. et billede. Sætter du ikke et billede ind, kommer brugers forbogstaver frem, der hvor der er plads til billede. Vi anbefaler altid at bruge et billede, så også nye medarbejdere, nemt kan se, hvilke personer, der er tilknyttet Otiom.

Herefter skal du tilføje din Otiom-brik.

Tryk på Tilføj Otioms.

Tilslut den trådløse oplader til strømmen og placer brikken på dem, så siden med den hvide illustration vender opad.

Og tryk tilføj.

Når appen har fundet brikken, kan du navngive den. Tryk tilføj – og brikken er klar.

App’en er automatisk sat i tryghedsniveau 1. Du kan ændre det ved at klikke på tryghedsniveau og vælge det niveau der passer til brugeren.

Til sidst kan du tilføje en hjælperliste. Tryk på hjælperliste – og tilføj hjælper.

Har din/dine andre brugere allerede en række hjælpere vil de fremgå her.

Hvis det er nogle af de samme personer som skal være hjælpere, kan du blot vælge dem – og de vil få besked.

Skal du oprette en ny hjælper tryk da på Opret ny hjælper og indtast oplysningerne.

Du har nu oprettet endnu en bruger. Personen vil nu fremgå i den oversigt.

Du kan opsige lejen af din Otiom-startpakke skriftligt med et varsel på 30 dage til udgangen af en måned. Ønsker du at opsige den, skal du blot meddele os det via e-mail eller brev, via kontaktinformationen nedenfor.

Ved opsigelse er du forpligtet til at tilbagelevere samtlige Otiom-brikker inklusiv øvrigt udstyr som trådløs lader og Otiom-base senest 14 dage efter opsigelsesperiodens udløb.

Otiom A/S
Alfred Nobels Vej 21A
9220 Aalborg Øst
CVR-nr. 40 11 54 20
E-mail: info@otiom.com